Domowy chleb dla opornych- prosty przepis

Jeśli uważasz, że w kuchni masz dwie lewe ręce i na hasło: domowy chleb wybuchasz śmiechem,  to zapewniam, że ten przepis jest dla Ciebie! U mnie na porządku dziennym są takie wypadki, jak rozsypana po całej kuchni mąka, paczka drożdży w całości wlatuje mi do wody (łącznie z opakowaniem), albo gdy zacznę wyrabiać chleb (masa jest baaaardzo klejąca) akurat dzwoni telefon z radia i okazuje, że wygrałam książkę- więc muszę wziąć ten telefon w rękę całą w cieście, w efekcie wszystko dookoła jest w cieście, ale chleb udany. :) Także jeśli uważasz, że na pewno nie potrafisz upiec chleba, to zaprasza na najprostszy przepis! 

domowy-przepis-prosty-przepis
1. Mąka- ogólnie potrzebujemy 500g, ja daję 125g razowej, a resztę pszennej. Mąkę najpierw ważę, a potem przesiewam przez sitko (żeby ciasto było bardziej puszyste, podobno. W sumie nie wiem, czy to działa, ale lubię to robić) i wsypuję to dość dużej miski. 



domowy-przepis-prosty-przepis

2. Rozrabiamy 14g drożdźy instant (takie w torebeczkach po 7g). Dwie torebeczki wsypujemy do dwóch szklanek ciepłej wody i mieszamy. Jeśli nie ufasz drożdżom instant (jak ja na początku) to możesz bawić się ze świeżymi drożdżami, wtedy potrzeba ich 50g. Ja jednak polecam wersję instant. Taką pięknie pachnącą mieszankę zostawiamy na chwilę. 

3. W tym czasie mieszamy sypkie składniki- do mąki dodajemy 2 łyżeczki cukry i 2 soli. 4-5 łyżek płatków owsianych (mogą być otręby). I reszta wedle uznania- ja zazwyczaj piekę dwa bochenki od razu- jeden z łyżką granulowanego czosnku, a drugi z bazylią i oregano. Można też dodać pestki dyni, słonecznika- co tam lubicie. 

domowy-przepis-prosty-przepis

4. Do sypkich składników wlewamy drożdże i mieszamy. Ja najpierw robię to łyżką, potem ugniatam to ręką, aż ciasto zrobi się spójne i nie będzie widać resztek mąki. Nie polecam jednak czekać wtedy na telefon- ciasto jest wyjątkowo lepki i trudno schodzi z dłoni, a wygląda mniej więcej tak:

5. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na jakieś 30min, żeby sobie spokojnie urosło (modlitwa mile widziane, bo przecież nigdy nic nie wiadomo)

domowy-przepis-prosty-przepis

6. Ciasto przekładamy do keksówek (z 500g mąki wychodzi jedna keksówka) i wkładamy do nagrzanego piekarnika- 200stopni, 60 min.

domowy-przepis-prosty-przepis

 7. Rozkoszujemy się pysznym, domowym chlebem i własnym kunsztem kulinarnym. Dodajemy zdjęcia na Instagrama, chwaląc się domowym chlebem.

domowy-przepis-prosty-przepis

3 komentarze:

  1. Niezłe i co najważniejsze niezbyt drogie rozwiązanie, bo dotychczasowe przepisy które znałam były bardziej pracochłonne i i pod wzgldem składników-drogo chłonne ;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo pracy jest przy nim naprawdę niewiele, a efekt zadowalający. :) Chociaż póki mam wolne, to chyba zaryzykuję z chlebem na zakwasie.

      Usuń
  2. Zawsze miałam jakoś w głowie utarte przekonanie, że robienie domowego chleba to sztuka, której zwykły śmiertelnik nie jest w stanie opanować. Ale dzięki Tobie chyba sama spróbuje, wygląda w miarę łatwo, i przede wszystkim pysznie ;) Dzięki! ;)

    OdpowiedzUsuń

Twój dobre słowo, motywująca krytyka są dla mnie motorem do działania! Zostaw ślad po swojej obecności. :)